• Gratis frakt over 1000 kr | Levering innen 3-5 dager
icons icons
0

 

Är Bambu miljövänligt? 

 

LÄS MER OM VÅR PRODUKTION

Hur miljövänligt är bambu, egentligen? Svaret är mer komplext än ja eller nej. Bambu kan, precis som bomull, algodon eller madera, vara mer eller mindre miljövänligt. I det här inlägget förklarar vi varför och ger dig de bästa råden för att säkerställa att dina bambukläder inte bara är gjorda på en snäll växt, utan också kommer ur en snäll produktion!

 

 

Så miljövänligt är bambu 

Ur miljösynpunkt är bambuträdet bättre än många andra växter. Bambu bidrar till en minskning av CO2 genom att absorbera 5 procent mer koldioxid än andra växter, samtidigt som trädet ger ut 35 procent mer syre än andra träd. Bambuträdet kan odlas helt utan gifter och kemikalier, trädet tar upp väldigt lite mark och kräver lite vatten för att växa. Bambuträdet är med andra ord tacksamt att odla ur många miljömässiga perspektiv. Men innebär det att slutprodukten som framställs från trädet är miljövänlig? Nej, inte nödvändigtvis. 

 

Var medveten som konsument

För att vara säker på att bambukläderna du köper faktiskt är bra för miljön behöver du som konsument handla medvetet. När du handlar – oavsett om det är online eller i en fysisk butik – är det viktigt att du kollar upp hur produkten har tillverkats. För även om bambuträdet växer och odlas miljövänligt är det inte säkert att slutprodukten har tillverkats på ett miljövänligt sätt. 

 

Checklista när du handlar bambukläder:  

 1. Kolla upp om produkten är FSC-certifierad. (Gör uttänk till vad det är, bra för SEO)
 2. Fråga om hur produkten har tillverkats, i vilken typ av fabrik och under vilka förhållanden.
3. Säkerställ att producenten inte skövlar bambuskogar.
4. Kolla upp att fabriken inte använder sig av några farliga kemikalier vid framställning av plaggen.

 

Vad är ekologisk bambu?  

För att bambu ska betraktas och räknas som ekologisk finns det en rad kriterier att uppfylla, bland annat de här ovan. Lyckligtvis har vi på Weard lyckats pricka för alla dessa och kan stolt säga att våra bambukläder är helt ekologiska. Du som konsument kan med andra ord handla med gott samvete. 

 

Miljövänlig bambuviskos 

Våra kläder görs på bambuviskos. En vanlig missuppfattning är att bambuviskos alltid framställs på ett mindre miljövänligt sätt, där farliga kemikalier förbrukas i stor skala. Det är långt ifrån alltid sanningen. Bambuviskos kan framställas i slutna system där man använder sig av snälla kemikalier som återanvänds gång på gång. Det är så vi på Weard gör för att framställa våra ekologiska bambukläder. Vi har ett långt samarbete med våra fabriker och är måna om att alla medarbetare arbetar under schyssta förhållanden. Precis som vi på Weard gör här hemma. 

Vill du veta mer om hur våra produkter tillverkas? Läs mer här