• Gratis frakt over 1000 kr | Levering innen 3-5 dager
icons icons
0

 

Bambu vs. Merinoull 

 

Alla våra produkter

Vad är skillnaden mellan kläder gjorda av merinoull och kläder gjorda av bambu? Vilket material är skönast? Vilket är mest miljövänligt? Här går vi igenom de främsta skillnaderna mellan bambu och merinoull!

 

Merinoull

Merinoull är ett ullmaterial som kommer från får, från bland annat Australien och Nya Zeeland. Australien står för över tre fjärdedelar av produktionen av Merinoull. Merinofåret är framavlat för att man ska kunna få ut så mycket ull som möjligt från det. Det gör tyvärr att djuren inte alltid mår så bra – de får ofta värmeöverslag och djupa hudveck på grund av all ull de bär på kroppen. 

Precis som allt ullmaterial är merinoull värmande, även när det är fuktigt. Däremot är det inte ett så slitstarkt material. Merinoull har inte heller speciellt god andningsförmåga. Kläder gjorda på merinoull binder åt sig mycket fukt vilket gör att det lättare bildas svettlukt som kan vara svår att tvätta bort. Vissa tycker också att merinoull kliar mot kroppen.

 

 

Bambu 

Bambu är på många sätt ett snällare material än merinoull. För det första är det inget animaliskt material. Det betyder att inga framavlade djur behöver lida för att producera bambukläder. Bambukläderna tillverkas från det snälla bambuträdet, som kräver väldigt lite vatten och yta för att växa. För att bambun ska växa med framgång behövs heller inga bekämpningsmedel – bambuträdet håller skadedjur borta helt på egen hand. 

Bambu binder inte alls lika mycket dålig lukt som merinoull. Vi vågar sträcka oss så långt som att säga att våra bambukläder knappt binder någon svettlukt alls. Dessutom är bambumaterialet väldigt slitstarkt och den silkeslena känslan mot kroppen gör materialet extremt behagligt att bära.

 

 

Är bambuviskos miljövänligt? 

Bambuträdet kan utvinnas till flera olika sorters fibrer och material som sedan blir till kläder och textilier. Vissa mer miljövänliga än andra. Vi på Weard använder oss av en fiber som heter bambuviskos, som ibland misstas för att vara mindre miljövänlig än andra typer av bambumaterial. Utvinningen av bambuviskos kräver visserligen en del kemikalier, men vi på Weard använder oss av ett slutet system där allt vatten och alla kemikalier kan användas om och om igen. Därför kan vi med gott samvete säga att vår produktion och våra bambukläder är snälla mot såväl din kropp som mot miljön.

 

 

Nyfiken på våra bambukläder? 

På Weard har vi ett brett sortiment av lika stilrena som silkeslena bambukläder. I vårt utbud hittar du bland annat bambuunderkläder, bambuunderställ, bambustrumpor och en rad andra plagg gjorda av vårt absoluta favoritmaterial. Bambu rocks! 

Här hittar du alla våra produkter.