• Gratis frakt over 1000 kr | Levering innen 3-5 dager
icons icons
0

 

Hur tillverkas bambu?

 

Alla våra produkter

 
Du kanske trodde att du ville bli inlindad i bomull av din käraste, men då har du högst sannolikt aldrig burit bambu. Bambu är inte bara lent och luftigt utan också betydligt mer miljövänligt än bomull. 
Här berättar vi mer om hur det silkeslena materialet bambuviskos framställs och tillverkas. Från träd till t-shirt. 

 

Bambuträdet – en unik växt med många fördelar

Bambu odlas som en växt ur jorden och växer upp som bambuträd. Bambuträdet växer i genomsnitt sju meter per år, för att till slut nå sin fulla höjd på 35 meter. När trädet nått sin fulla höjd är det redo att sågas ner och användas till bland annat produktion av skonsamma kläder. Efter nedsågning av träden skjuts nya skott och nya bambuträd börjar snart att växa igen. 

För att framställa bambu krävs mycket mindre resurser än för till exempel bomull. Varken konstbevattning eller bekämpningsmedel behövs för att bambuträden ska växa. Bambun klarar sig på naturlig nederbörd och behöver väldigt liten yta för att växa och frodas med framgång i naturen. Dessutom har bambun många unika egenskaper som gör materialet fördelaktigt. Läs mer om fördelarna med bambu här.

 

Så tillverkas bambuviskos 

Det går att framställa olika typer av bambumaterial från bambuträdet. Vi på Weard använder oss av en bambuviskos när vi tillverkar våra kläder, vilket gör de extra mjuka och sköna mot kroppen. För att framställa bambuviskos bearbetas fibern i en kemisk process. Eftersom den kemiska processen kräver användning av kemikalier kan den vara mer eller mindre miljövänlig. I snitt brukar man säga att det krävs ungefär 5,5 kilo kemikalier per kilo bambuviskos. Det låter inte så miljövänligt, tänker du kanske? Det fina med vår tillverkning är att den görs i ett helt slutet system där alla kemikalier kan återanvändas, gång på gång. Våra kemikalier är dessutom av den snälla sorten. Så för oss är den siffran inte sanning. 

 

Vår bambutillverkning 

En nackdel med bambuviskos är att tillverkningsprocessen kan kräva mycket energi och kemikalier. På Weard kommer vi runt den problematiken genom att tillverka all bambu i ett slutet system där såväl vatten som kemikalier återanvänds. Miljöpåverkan blir därmed betydligt lägre än för bomull. Slutprodukten blir också mycket mjukare och känns mer exklusiv. Vi jobbar nära våra fabriker och är måna om att  råder goda arbetsförhållanden där våra kläder tillverkas. 

 

https://weard.testavendre.se/image/1016/Bamboo_Process_5.png

 

Är bambu alltid miljövänligt? 

Bambu kan tillverkas på flera olika sätt och hur miljövänlig tillverkningen är kan skilja sig från metod till metod, MEN,  helt oavsett tillverkningsmetod är bambu alltid ett mer miljövänligt alternativ än bomull.

 

Ekologisk bambu 

I dag är det många kriterier som måste uppfyllas för att bambun ska betraktas som ekologisk. För att försäkra dig om att du väljer en skonsam bambuprodukt bör du därför alltid ta reda på hur produkten du köper har framställts. 

 

Våra bambuprodukter

Alla våra produkter tillverkas av bambuviskos och är precis så lena och sköna som materialet blir efter framställningen. I vårt sortiment hittar du allt från strumpor, kalsonger och trosor till t-shirts, linnen och underställ. Och alla har sina rötter i bambuskogarna. Välj och vraka med gott samvete.

Här hittar du alla våra produkter.