• Gratis frakt over 1000 kr | Levering innen 3-5 dager
icons icons
0

 

Bambu vs. Bomull 

 

Alla våra produkter

Det absolut vanligaste materialet i kläder är bomull och de flesta kläder vi använder dagligen är gjorda av just bomull. Så har det varit länge. Men det är ändå lite konstigt, eftersom bomull inte alls är ett speciellt miljövänligt material. Bambu däremot, är ett betydligt mer miljövänligt alternativ. 

I det här blogginlägget tar vi upp skillnaden mellan bambu och bomull, så att du lättare kan välja kläder med gott samvete! 

 

Bomull

Bomull må vara skönt mot kroppen och kanske det första material som poppar upp i huvudet när du tänker på vad kläder är gjorda av. Men det är mycket många inte vet om bomull. Framställningen av konventionell bomull står för extremt stor miljöpåverkan. För att få fram ett kilo bomull kan det krävas uppemot 30 000 liter vatten – och till det en stor mängd kemikalier för att hålla insekter och ogräs borta. Ett kilo bomull motsvarar ungefär fem t-shirtar. Det är rätt mycket vatten för rätt få plagg.

 

Bambu

Bambuträdet är långt ifrån lika törstigt som bomullsväxten. För att bambuträdet ska växa krävs ingen konstbevattning alls, utan trädet klarar sig fint på naturlig nederbörd. Dessutom växer bambuträdet jättesnabbt, det kan växa en hel meter varje dag. När trädet skördats växer nya träd upp – helt utan gödningsmedel. Hur bambu sedan framställs till kläder ser lite olika ut och kan vara mer eller mindre miljövänligt. Vi på Weard använder oss av ett helt slutet system där kemikalier kan återanvändas gång på gång, vilket gör att även vår produktion kan klassas som miljövänlig.

 

Bambu andas bättre än bomull

Många tänker på bomull som det mjukaste och skönaste materialet. Vi kan lova att de som säger så aldrig har burit ett bambuplagg. Kläder och underkläder gjorda av bambu är väldigt mycket mjukare och skönare än bomull. Dessutom har de en helt annan andningsförmåga som gör att de värmer när du är kall och svalkar när du är varm. 

 

Säg hejdå till lökringar

Den goda andningsförmågan i bambukläder gör även att svettlukt håller sig borta. Bambu absorberar mer än tre gånger mer fukt än bomull. Dina kläder känns inte bara fräschare längre utan håller sig faktiskt också fräschare och renare – så att du slipper tvätta var och varannan dag.

 

Vi älskar bambu!

Det har nog inte gått någon omärkt förbi att vi på Weard älskar Bambu. Det är tack vare alla dess fantastiska egenskaper. I vårt sortiment hittar du bambuunderkläder i form av bland annat bambukalsonger, bambuunderställ, bambutrosor och bambustrumpor. Vi har också stilrena t-shirts, linnen och toppar. Kolla in hela vårt sortiment här.